Ομάδες αυτογνωσίας μέσω τέχνης

art-therapy-coursesΟι ομάδες αυτογνωσίας με αντικείμενο, όπως συνηθίζουμε να τις ονομάζουμε, είναι ομάδες που συντονίζονται  με τις αρχές της ομαδικής ανάλυσης και στις οποίες χρησιμοποιούμε ένα εκφραστικό μέσο ως ερέθισμα γύρω από το οποίο αναπτύσσεται η αλληλεπίδραση μας. Ως αντικείμενα μπορούν  να χρησιμοποιηθούν  το παραμύθι, η ζωγραφική, η δημιουργική γραφή, ο πηλός, η χορευτική κίνηση κ.α.

Αφιερώνουμε περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου της ομάδας στον  πειραματισμό με το αντικείμενο που έχει επιλεγεί.  Η συμβολική λειτουργία της τέχνης μπορεί να κεντρίσει τις φαντασιώσεις μας, να ενισχύσει την έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων που δεν βρίσκουμε τον τρόπο να μοιραστούμε αλλά και να μας φέρει σε επαφή με ένα δημιουργικό κομμάτι που ίσως δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. Ξεκινάμε λοιπόν από την επιλογή των θεμάτων μας, την γνωριμία της ομάδας κλπ, ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε, συνεχίζουμε πειραματιζόμενοι με το έργο μας και αφιερώνουμε ένα επαρκή χρόνο ώστε να βάλουμε την εμπειρία μας σε λόγια.

Κάθε συνεδρία διαρκεί 90 λεπτά και η συχνότητα μπορεί να είναι εβδομαδιαία ή και δεκπαενθήμερη, ενώ η συνολική διάρκεια της ομάδας ποικίλλει αλλά συνηθέστερα είναι ετήσια.